Maturitatea datelor cu acces liber
Raportul privind maturitatea datelor deschise 2020 (Open Data Maturity Report 2020) în premieră include țările din Parteneriatul Estic.
Raportul privind maturitatea datelor deschise 2020 (Open Data Maturity Report 2020) în premieră include țările din Parteneriatul Estic.
La 16 decembrie 2019 s-a desfășurat Atelierul de lucru: ”E-Infrastructura de date științifice în sprijinul cercetării și creșterii impactului socio-economic al științei în Republica Moldova”, organizat de Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale, în parteneriat cu Secţia Ştiinţe Sociale, Economice, Umanistice şi Arte a AȘM.
La 21 iunie 2018, s-a desfășurat Masa rotundă cu genericul „Datele științifice în Republica Moldova: Experiențe și bune practici europene și internaționale privind arhitectura și modelele de date în e-infrastructura de date științifice”.
În cadrul Săptămânii pentru o guvernare deschisă din anul current (7-11 mai), Institutul pentru o Guvernare deschisă, cu suportul Cancelariei de stat și a Centrului de e-Guvernare, a organizat un atelier de lucru la care a fost abordată problema datelor guvernamentale și importanța deschiderii acestora pentru societate.
Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul” a lansat astăzi portalul de date deschise care monitorizează bugetele autorităţilor publice locale din ţară. Site-ul moldova.ineko.sk le permite utilizatorilor să vizualizeze profilurile oraşelor, satelor şi raioanelor şi să creeze grafice personalizate conform indicatorilor selectaţi.
Astfel, comparativ cu anul 2014, Moldova a urcat 21 de poziții în topul mondial al datelor deschise. Clasamentul prezintă o metodologie care evaluează seturile de date deschise disponibile în 122 de țări din întreaga lume.
Subiectul datelor deschise este astăzi abordat cu tot mai multă insistenţă în spaţiul public. El preocupă deopotrivă autorităţile, cetăţenii, mediul de afaceri, societatea civilă. Avantajele implementării conceptului de date deschise sunt multiple: transparenţa actului guvernării, implicarea cetăţenilor în procesul decizional, reutilizarea în scopuri comerciale sau necomerciale a datelor create în cadrul activităţilor publice ş.a.
Ministerul Sănătăţii (cu 112 seturi de date), Ministerul Afacerilor Interne (cu 90 seturi de date), Biroul Naţional de Statistică (cu 86 seturi de date) sunt lideri pe portalul www.date.gov.md după numărul de date făcute publice, se arată într-un studiu lansat de CJI, în cadrul proiectului „Guvernare deschisă pentru o societate informată şi activă”, susţinut de Programul Buna Guvernare al Fundaţiei Soros-Moldova.
Acest Raport de Progres al implementării planului de acțiuni pentru o guvernare deschisă oferă informație referitor la statutul de implementare a celor 40 de acțiuni planificate pentru anul 2012 în planul de acțiuni pentru o guvernare deschisă, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.195 din 04.04.2012.
SOCIAL TOOLS este aplicația câștigătoare la Open Data Hackathon, desfășurat în cadrul „Săptămânii Inovațiilor Deschise 2012”. Această platformă are la bază utilizarea datelor guvernamentale deschise.